Vaak hoor je van mensen in de sportschool zeggen dat een training met losse gewichten tot beter resultaat leidt dan een oefening op een Fitnessapparaat nl. Lees hier of dat ook echt waar is.

Voordelen van trainen op een apparaat

  • Je loopt minder risico op blessures, omdat je minder om de coördinatie hoeft te denken en minder snel ‘fouten’ maakt.
  • Je kunt op een apparaat meer gewicht verzetten.
  • Je hoeft minder om je houding te denken.

Voordeel van het trainen met losse gewichten

  • Je traint veel bewuster, omdat je meer op de coördinatie moet letten.
  • Je kunt gerichter specifieke spiergroepen trainen.
  • Je activeert volgens de theorie meer (balans)spieren (zie het kopje hierna).

Uit onderzoek van de universiteit van Minnesota is naar voren gekomen dat een groep die met losse gewichten trainde duidelijk een betere balans en spierkracht ontwikkelde dan een groep die met machines trainde [1]. De groep die met een apparaat trainde, had 57% meer kracht na zestien weken. De groep die met losse gewichten trainde, had 115% meer kracht na zestien weken.

Omdat het hier om een kleine onderzoeksgroep met 20 proefpersonen gaat, is het lastig om hier hele zware conclusies aan te verbinden.
Daarnaast is er onderzoek gedaan naar het verschil in spierspanning tussen bankdrukken met een stang of met een Smith-machine. Uit dit onderzoek blijkt dat de borstspieren beter geactiveerd worden als sporters met een stang trainen in vergelijking met een Smith-machine.

De beide onderzoeken die hierover bekend zijn, geven aan dat je meer spierspanning en spierkracht ontwikkelt als je met losse gewichten traint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *